Uw werknemers vrij rondom kerst en oud en nieuw: hoe zit dat juridisch?

Omdat deze vraag zo’n beetje wel ieder jaar rond deze tijd een keer voorbij komt, zal ik het antwoord kort toelichten.

Veel van uw werknemers willen graag vrij rondom de kerstdagen en oud en nieuw. Soms besluit u als bedrijf deze periode zelfs helemaal te sluiten en moeten uw werknemers verplicht vrij nemen. Maar hoe zit dat nu precies juridisch, mag dat wel?

U als werkgever dient de vakantiedagen van uw werknemer vast te stellen. Dit gaat normaliter in overleg. Wel is het zo dat u als werkgever kunt besluiten niet iedereen vrij te geven in deze periode omdat uw bezetting anders in de soep loopt. U heeft alsdan bedrijfsbelang en kunt dit bij uw werknemer aangeven als reden van afwijzing. U dient dit alsdan wel binnen twee weken na het verzoek, voor de vrije dagen, ook daadwerkelijk bij uw werknemer aan te geven.

Wanneer u uw bedrijf juist helemaal sluit in deze periode en uw werknemers wilden juist wel werken, zijn zij verplicht vakantiedagen op te nemen. Maar… dit is alleen toegestaan wanneer u dergelijke verplichte collectieve vakantiedagen in het arbeidscontract en/of de CAO hebt vastgelegd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.