Juridische vragen

Als je als Nederlandse partij een contract afsluit met een Belgische partij, welk recht is dan toepasselijk: het Nederlands of juist het Belgische? Of een ander (Europees?) recht?

Of het Nederlandse recht of dat van België van toepassing is, hangt van je activiteiten af en vooral waar je ze uitvoert.

Verkoop je producten vanuit Nederland aan Belgische klanten, dan is het Nederlandse recht van toepassing. Het zelfde geldt voor dienstverlening die je in Nederland uitvoert voor een Belgische klant.

Wanneer de dienstverlening echter in België wordt uitgevoerd dan zijn de Belgische wetten van toepassing.

Qua Europese wetgeving; de Europese Unie streeft er naar om een gelijk niveau te bereiken van alle nationale wetten en hoewel ze hiermee al aardig opschieten zijn nog niet alle wetten overal gelijk. Vooral met de dienstverlening in andere EU-landen is het goed opletten wat wel en wat niet mag.

Onze tip. Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen welk recht van welk land van toepassing is, doch is het verstandig dit vast te leggen in je contract/algemene voorwaarden. Ditzelfde geldt voor welke rechter bevoegd is om over een eventueel geschil te buigen. Dit laatste kan namelijk ook verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.